A Shiba Inu

Származási ország: Japán.
Standard adó ország: Japán.
Kategória: Vadász- és társasági kutya.
F.C.I. osztályba sorolás: V. osztály (Spicc és õsi típusú kutyák), 5. csoport: Ázsiai spicc, illetve rokon fajták.
Munkavizsgát nem igényel.

Eredeti feladata

Vadászkutya, amelyet madarak, valamint kisebb és nagyobb négylábú állatok vadászatához használtak.

Napjainkban a világ különböző országaiban társasági kutyaként tartják. A fajta nagy népszerűségnek örvend. Megragadó megjelenésével, élénk temperamentumával hívja fel magára a figyelmet.

Hoshibaru - Shiba Inu Kennel

Általános megjelenés

A többi japán természetes fajtához hasonlóan a Shiba ma másképp néz ki, mint amit Dr. Saito először leírt a kinológiában. A Japánon kívüli modern Shiba tenyésztést az 1992-es FCI szabvány vezérli, amely a japán szabványon alapul. Bár a japán szabvány néhány nem lényeges ponton eltér az FCI szabványtól, a Shiba-értékelés formája, módja Japánon kívül különbözik. Ez a különbség két lényeges pontból áll:

  • A japánok különös figyelmet fordítanak a Shiba jellemvonásaira.
  • A japán tenyésztők és bírák számára a száraz bürokratikus szabvány kevésbé fontos, mint annak bemutatása.
    A szabvány értelmezése és kommentárja ugyanolyan fontos számukra, mint maga a szöveges szabvány és Japánban feltétel nélküli résznek tekintik.
    Ez azt jelenti, hogy a fajta japán leírása, amely a bírák számára érvényes, hivatalos szabványra és annak bemutatására bomlik.

Kinézet

A Shiba kisméretű kutya. A másodlagos nemi jelleg jól fejlett. A japán tenyésztők és bírák nagy figyelmet fordítanak a Shiba ivari jellemzőire. Első pillantásra egyértelműnek kell lennie, hogy az adott egyed kan. A gerincének erősebbnek kell lennie, az izmok sűrűbbek, a fej nagy, széles és kifejezett arccsontokkal (mint egy töltött zsák) és rövid orrával tűnik ki. A szem megjelenésének és a fej általános helyzetének maszkulinnak kell lennie.

A szukának mindig finomabb csontozata, kevésbé erős izomzata és vékonyabb farka van. A szem kifejezésének és a test általános testtartásának kedvesnek és szelídnek kell lennie. A marmagasságtól függetlenül még egy kis kan kutyának is ki kell fejlesztenie az erős izmokat, és egy nagy termetű szuka sem tehet durva benyomást és maszkulinnak sem tűnhet.

Általánosságban véve a Shiba arányos, mégis erőteljes felépítésű, erős csontozatú eb. Szép, fejlett, jól kirajzolódó izomzattal rendelkezik mindkét nemben.

Hoshibaru - Shiba Inu Kennel A alom - A Brilliant Opportunity

Testméretek és azok aránya

Teste: A Shiba zömök kutya, testének hossza csak valamivel (11:10 arányban) nagyobb, mint a magassága (quadratikus testalkata szembetűnő). Marja jól fejlett és kissé lejtős, a háta pedig rövid és egyenes, vízszintes. Magasan tűzött farka a csánkjáig ér, de a kutya felkunkorítva vagy szablya alakban hajlítva a háta fölött tartja. Hasa enyhén felhúzott. Mellkasa mély, bordái szépen íveltek. Lábai egyenesek, csüdjei kissé ívesek. Könyökei szorosan a teste mellett vannak. Combjai hosszúak, mancsai kör alakúak, erősen hajlott ujjakkal. Nyaka vaskos és erős.

Feje: A Shiba feje széles, pofája erősen fejlett. A stop határozott, homloka közepén sekély barázda húzódik. Az arcorri rész magas és hegyes, az orrnyereg egyenes, az ajkak feszesek. Kicsi, háromszögletű fülei felállók, s enyhén előre dőlnek. Viszonylag kicsi, háromszögletű szemei egymástól távol ülnek. Külső szemhéjai enyhén felfelé emelkednek. A Shiba harapása ollószerű.

Farok - végtagok

FAROK

Magasan ülő, vastag, felkunkorodó, vagy a hát felett sarló alakban lebegő farok. Kiengedve a csánk felett néhány centivel ér véget. A faroknál a szőrzet leggyakrabban egyenesen áll, meglehetősen nyitott és testes farok benyomását kelti. A japánok azt mondják, hogy a farok úgy néz ki, mintha a szél fújta volna.

ELÜLSŐ VÉGTAGOK

Vállöv: Közepes mértékben lejt. A kutyának jól fejlett, nagy, ferde lapockákkal kell rendelkeznie, amelyek körülbelül 105–110 ° -os szöget zárnak be a felkarcsonttal.

Lábszár: Egyenes. A Shiba könyökének közel kell lennie a törzshöz, és derékszögben kell mozognia oda-vissza. Az alkaroknak erősnek kell lenniük, mindig függőlegesen a padló felé kell mutatniuk, és nem lehetnek észrevehető görbületek vagy növekedések. A mancsok helyzetét – a köztük lévő távolságot – a mellkas szélessége és a kutya teljes alakja határozza meg.

Mellső lábtő: Enyhén ferde. Az elülső mancsok közötti távolság a marmagasság körülbelül felét határozzák meg, és a kutya teljes tömegének 60% -át veszik fel (a hátsó lábak a súly 40% -át viselik). Nyilvánvaló, hogy a Shiba jó állása és futása az első mancsok helyes szögétől, helyzetétől és erősségétől függ. A Shiba jó járással rendelkezik, amelyet nemcsak a lapocka és a vállak helyzete határoz meg, hanem az elülső láb és a mancsok ízületeinek alakja is.

HÁTULSÓ VÉGTAGOK

Far: Erőteljes.

Csánk: Erős, eléggé szíjas.

Lábszár: A hátsó lábak a kutya motorja. Ezért nagyon erősnek és mobilnak kell lenniük. Mivel csak a megfelelő szögű és helyzetű végtagok garantálják az erőteljes előremozgást, a japán szabvány nagy figyelmet fordít a Shiba hátsó lábainak alakjára.

A Shibának nem lehet túl szögletes vagy görbe hátsó lába. Ezenkívül nem lehetnek túl meredekek sem.

Az ideális szögpozíciót a comb és az alsó lábszár (térd) közötti szög határozza meg, amelynek körülbelül 120–125 ° -nak kell lennie, valamint a sarok szöge, amely nyitottabb, 145–150 ° az ideális.

MANCS

Boltozatos és szorosan összezárt ujjak, kemény, rugalmas talppárnák.
Kemény és fekete, vagy sötét színű karmok.

Szőrzet

BUNDA SZERKEZETE

Durva tapintású, egyenes fedő szőrzet, puha, sűrű aljszőrzet. A farkon kissé hosszabb, elálló szőrszálak.

Az aljszőrzet miatt a Shiba testén lévő felső szőrzet a bőrfelszínhez képest 45 ° -os vagy annál nagyobb szögben áll. Ez az aljszőrzet lehetővé teszi a Shiba számára, hogy könnyedén ellenálljon az időjárás minden viszontagságának: eső, szél, hó és fagy, ugyanakkor nagy nehézségeket okoz a tulajdonosának, ha úsznia kell.

Az egészséges szőrzet egy egészséges Shibában soha nem lesz önmagában nedves, és nagyszerű öntisztító képességgel rendelkezik. A szabvány nem határozza meg a szőrzet előnyös hosszát, de ez a fajta meglehetősen rövidszőrűnek tekinthető.

Mindenesetre a test bármely részén túl hosszú szőrzet nem kívánatos.

BUNDA SZÍNE

Szezám (fekete végű, vörösesbarna szőrszálak), vörös, fekete-cser. A szőrzet vörös színe nagy palettával rendelkezik, világos, szinte krémszínűtől sötétvörösig terjedő árnyalatokkal rendelkezik.

Leggyakrabban a Shiba színe a vöröstől a rozsdás színig terjed. A krémszínű Shiba nagyon ritka, ez a szín kevésbé kívánatos. A szezám színe a Shibában azt a színt jelenti, amely a változó intenzitású vörös színnel együtt vékony fekete árnyalattal is rendelkezik.

Az árnyékolás eltérő lehet, de először is a fő színnek dominálnia kell az aljszőrzet színében.

Minden Shibának rendelkeznie kell ún. urajiro-val. Az urajiro a szőrzet világos színű felületére utal, amely a végtagok belső felületén, a mellkason, a torkon, a száj körül (de nem az orron), a szem felett, a hason és a farok alján található.

Vizuálisan az urajiro néha fehéres színűnek tűnhet, de itt nem fehérről beszélünk a szó szoros értelmében.

Viselkedés, temperamentum

Ez a lebilincselő szabadgondolkodó egyike annak a hat japán kutyafajtának, amelyeket nemzeti természeti emlékeknek tartanak. Elég komoly kiváltság ez, de nem meglepő, tekintve, hogy a Shiba Inu fajta Kr.e. 300 óta létezik. Várható élettartamuk 13–15 év, és bár genetikai problémáik nekik is vannak, mint minden kutyának, a gondozás elsődleges feladata a megfelelő foghigiéné és táplálkozás biztosításán, valamint az igen káros elhízás elkerülésén keresztül a fajta kiváló genetikai adottságainak maximális kihasználása, érvényesülésének biztosítása.

Mivel a Shiba Inu igen erős akarattal rendelkezik és kissé huncutkodó is lehet, mindig következetesnek kell lenni a pozitív megerősítő tréningek alkalmazásában (jutalmazás, dicséret), így négylábú barátunk kiválóan be tud illeszkedni családjába, környezetébe.

Jelleme: Kiegyensúlyozott, éber, kíváncsi és vidám fajta. Ritkán ugat, de eléggé figyelmes tud lenni. Szorosan kötődik gazdájához, ugyanakkor bizonyos fokú függetlenséget mindig megőriz. Általában eléggé engedelmes, jó az alkalmazkodó készsége, nyugodt, csendes és körültekintő.

Társas viselkedése: A Shiba jól kijön más kutyákkal is. Az egy fedél alatt elő szukák és kanok jól érzik magukat együtt, azonban mindkét nem egyedei kihívóan viselkedhetnek, különösen az ivarzás időszakában. A Shiba egyedül is jól érzi magát, nem unatkozik, de jobban szereti a társat és a társaságot. A macskákkal és egyéb háziállatokkal való együttélés általában nem okoz gondot. A látogatókat kedvesen üdvözli. A gyerekekkel igen jó kapcsolatot ápol, alapvetően gyermekszerető, feltéve, hogy azok nem tekintik őt plüss játéknak.

Hoshibaru - Shiba Inu Kennel
Hoshibaru - Shiba Inu Kennel

Ideális testarányok:

A: A törzs elülső része
B: A törzs középső része
C: Hát
D: Mellméret
E: Könyökmagasság a padlótól
E+D = Marmagasság
F: Testhossz
G: Orrhossz
H: A fejtetőnek a hossza
H+G = Fejhossz
I: Az arc szélessége
J: Mellszélesség
K: Az elülső mancsízület lefedettsége
L: Csípő szélessége

A fülek ideális dőlésszöge

A: Homlokra állított egyenes
B: Fül elülső vonalára állított egyenes
C: Fül hátsó vonalára állított egyenes